BIOGRAFIE

ANDREI  YVAN

BASS –

 

NIC_8728

Andrei Yvan Mita sa nascut in Republica Moldova orasul Soroca, iar din anul 1999 locuieste in Romania cu Cetatanie Romana.

A absolvit  Liceul de Muzica ”George Apostu” din Bacau sectia Canto Clasic la clasa Doamnei Profesoare Claudia Vasilache, facand si ore de maiestrie cu Soprana: Silvia Voinea (Bucuresti), perioada in care participa la concursurile cu:  Premiul I  la concursul ”Micul Print” , Premiul I la Concursul de muzica Romaneasca- Bacau, Premiul II la Concursul National de muzica clasica – Vaslui, Premiul I la Concursul judetean de creatie religioasa ”Lumina din lumina” Bacau, Premiul III la Concursul  de interpretare ”Emanuel Elenescu”- Piatra Neamt, si numeroase Recitale cu pian si Concerte de Arii, duete si ansambluri insotit de Orchestra Filarmonicii din Bacau.

Este absolvent al Academiei de Muzica ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, iar apoi isi aprofundeaza studiile devenind Masterand tot la  Academia de Muzica ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, continuand la clasa Domnului Prof. Univ. Dr. Marius Vlad Budoiu.

Sub indrumarea Sopranei si Doamnei  Prof. Decan Dr. Elena Andries Moldovan, absolveste si Facultatea de Pedagogie Muzicala in predarea  Artei cantului vocal. (Profesor de Canto Clasic).

In anii de studentie participa la Concursurile: ”Martian Negrea”-Ploiesti;  ”Lied Romanesc”-Mariana Nicolesco – Brasov; Premiul special ”Orange cauta talente” – Bucuresti; ”Mozart” Cluj Napoca;  Premiul special al Filarmonicii din Bacau la concursul ”Alexandru Farcasi” din Arad.

Participa la Festivalurile de Opera: ”Viva Vox” cu Maestrii: Gheorghe Dumanescu, Franz Fuchs si Ionel Pantea la Opera Maghiara din Cluj Napoca, Targul Mures si Centrul Cultural Bistrita-Nasaud, cu Rolurile Figaro din ”Nunta lui Figaro” si  Doolittle din  ”My Fair Lady” (fragmente). ”Festivalul Cluj Modern” cu rolul ”Recitatorul” din ”Pretuitorul” sub conducerea Maestrului Dirijor si Compozitor : Cornel Taranu.  ”Medalion Componistic” – sub conducerea Maestrului Dirijor si Compozitor : Constantin Ripa, Cluj Napoca.

Chiar din primul an la Conservator, este implicat in diferite proiecte cu numeroase Recitale de Acompaniament de Arii, Lied-uri si ”Spectacole Examen” cu rolurile: Orfeu din ”Orfeu si Euridice”,  Le Poet din ”Notre Dame de Paris”, Motanul Incaltat din opera pentru copii ”Scufita Rosie”,  Salieri  din ”Mozart si Salieri”,  Don Anibale  din  ”Il Campanello”.

NIC_8710

 In 2009 inca din studentie, isi face debutul  international in cadrul  ”Festivalului Studentesc” – organizat la Timisoara cu rolul ”PAMPON” din ”D’ale Carnavalului” sub conducerea Maestrului Dirijor: Radu Pantea, cu spectacole organizate in Teatrul din Tody (Italia) si in Filarmonica din Bertrange (Luxembourg).

Participa activ la Masterclass-uri cu:  Mirella Freni (Italia),  Ana Maria Ferrante (Italia), Jean Louis Chastaing (Franta),  Josephine Lupianes – (Spania ), Monika Mauch-(Germania),  Michel Sturm si Thomas Schmieger – (I.T.O.C- Company – Germania).

In 2012 odata cu studiile de Master, este angajat in Ansamblul Operei Nationale Romane din Cluj Napoca,  unde debuteaza cu rolurile: Don Giovanni din Opera ”Don Giovanni”; Daland din ”Der Fliegende  Holländer; Carol Quinto din”Don Carlo”; Barone din ”La Traviata”; IL RE  (Regele Egiptului) din ”Aida”; Ramfis din ”Aida” ca invitat la Opera Nationala Romana Iasi; Timur din ”Turandot”; Hermann Landgraff din ”Tannhäuser”; Betto di Signa din ”Gianni Schicchi”, Monterone din ”Rigoletto”; ; Mache Razachescu din “ D’ale Carnavalului”; Inspector Havassy din ”Ana Lugojana” ; Fiorello  din ”Il barbiere di Seviglia” etc.

In 2014  primeste contract de colaborare cu Opera din Freiburg Germania pentru rolul ”Reinmar” din ”Tannhäuser, cu acelasi spectacol debutand si pe scena Teatrului de Opera din  Norwich – Anglia.  Imediat dupa aceasta colaborare,  primeste oferta de angajare pe contract fix in Ansamblul Teatrului de Opera din Freiburg  unde  lucreaza  si  astazi.

Aici in Sezonul  2014\2015 debuteaza cu rolurile:  Zuniga din “Carmen,  Ferrando  din “Il Trovatore”, Hohepriester si Tempelwächter din Die Königin von Saba”.  In Sezonul 2015/2016 debuteaza cu rolurile: Judge Turpin din “Sweeney Todd”,  Dulcamara din “Elisir d’amore”, Jackob Beck si J.K.Sturm din Avanpremiera  “Kaspar Hauser” si  Don Alfonso  din “Cosi  fan tutte”.

Cu Rolurile Ferrando din ”Il Trovatore” si Zuniga din “Carmen” debuteaza ca si Invitat (in colaborare cu Teatrul din Freiburg) si pe scenele Teatrelor de Opera din Furth, Ludwigsbourg – Germania si Wintertour – Elvetia.

 

REPERTORIU:  
G. PUCCINI: TURANDOT TIMUR
G.PUCCINI: GIANNI SCHICCHI BETTO DI SIGNA
G.BIZET : CARMEN ZUNIGA
G.DONIZETTI: IL CAMPANELLO DON ANIBALE
G. DONIZETTI :  ELISIR D’AMORE DULCAMARA
G.ROSSINI: IL BARBIERE DI SEVIGLIA FIORELLO
G.VERDI: DON CARLOS CARLO  V
G.VERDI: LA TRAVIATA BARONE
G.VERDI: RIGOLETTO MONTERONE
G.VERDI: AIDA IL RE
G.VERDI: AIDA RAMFIS
G.VERDI: IL TROVATORE FERRANDO
HANS THOMALLA:  KASPAR HAUSER J.BECK / J.K. STURM
KARL GOLDMARK : KONIGIN VON SABA HOHEPRIESTER
R.WAGNER: OLANDEZUL ZBURATOR DALAND
R.WAGNER: TANNHAUSER LANDGRAF  HERMANN
R.WAGNER:    TANNHAUSER REINMAR
R. KORSAKOV: MOZART AND SALIERI SALIERI
W.A. MOZART : COSI FAN TUTTE DON ALFONSO
W.A.MOZART: DON  GIOVANNI DON GIOVANNI
OPERETE  si  MUSICAL:
FILARET BARBU:  ANA LUGOJANA INSPECTOR  HAVASSY
HARY  B.:   D’ALE CARNAVALULUI MACHE RAZACHESCU
HARY  B.:   D’ALE CARNAVALULUI PAMPON
STEPHEN SONDHEIM:  SWEENEY TODD JUDGE TURPIN
   
CONCERTE  si  VOCAL-SIMFONIC:  
GUSTAV MAHLER: LIEDER EINES FAHRENDEN GESELLEN
L.VAN BEETHOVEN: SYMPHONIE Nr. 9
W.A.MOZART: REQUIEM
W.A.MOZART: CORONATION MASS
   
   
ROLURI  IN  STUDIU:  
GEORGES  BIZET:  CARMEN ESCAMILLO
G.VERDI:  OTELLO LODOVICO
G.VERDI: LA FOTZA DEL DESTINO PADRE GUARDIANO
PIOTR  ILICI  CEAIKOVSKI : ONEGHIN GREMIN
W.A.MOZART: LE NOZZE DI FIGARO FIGARO
W.A.MOZART: DON  GIOVANNI LEPORELLO

 

Biografie Andrei Yvan – varianta sumara